În ultimii ani, orașul Cluj-Napoca a devenit una dintre cele mai atractive destinații de vacanță de la noi din țară. Acest lucru se datorează dezvoltării fără precedent pe care a cunoscut-o acest oraș în ultima perioadă. Orașul de pe Someș este un loc foarte încărcat de istorie, care transpune turistul în diferite epoci istorice, începând cu perioada romană, maghiară și austriacă și până la zona corporatistă românească, de secol XXI.
Fiind reședința județului Cluj, orașul Cluj-Napoca se află într-o continuă expansiune, în special prin zonele sale de periferie, precum comuna Florești, orașele Gheorgheni și Gilău, zone ce vor fi în viitor, cel mai probabil, asimilate cartierelor orașului Cluj-Napoca. Cu toate acestea, capitala Transilvaniei nu e întinsă pe o suprafață foarte mare, ceea ce permite turiștilor să viziteze principalele obiective ale orașului în cel mult două zile, în funcție de energie și de disponibilitate. Astfel, iată care sunt principalele atracții care te vor face să te îndrăgostești de Cluj:
-
Piața Unirii și Biserica Sf. Mihail
Piața Unirii este „punctul 0” pentru orice periplu clujean, aici este centrul orașului și de aici se poate ajunge la multe obiective turistice. De asemenea, Piața Unirii este plină de baruri și terase, semn că acesta este și unul dintre locurile care dau tonul distracției în oraș. Mare atenție, însă, întrucât prețurile din aceste restaurante sunt pe măsura popularității și aglomerației pieței (adică, extrem de piperate).
Biserica Sf. Mihail tronează în mijlocul Pieței Unirii, fiind, poate, cel mai emblematic punct de reper al orașului. În fața acesteia se ridică statuia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, considerat cel mai mare rege al Ungariei. Acest monument are menirea să evoce nașterea lui Matei Corvin în orașul de pe Someș, precum și botezul său în biserica Sf. Mihail.
-
Piața Muzeului
În imediata apropiere a Piaței Unirii se află Piața Muzeului, care și-a luat numele de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei. Aceasta este o zonă pietonală foarte bine întreținută, al cărei drum de piatră cubică duce spre multe obiective turistice de interes, precum Casa Matei Corvin, în care s-a născut regele Ungariei, Biserica Franciscană, obeliscul Karolina, ridicat în amintirea vizitei la Cluj a împăratului austriac Francisc I și a împărătesei Carolina Augusta, dar și spre numeroase baruri și restaurante.
-
Parcul Central și Stadionul Cluj Arena
Având o vechime de peste 180 de ani, Parcul Central se află în imediata apropiere a râului Someș, fiind unul dintre principalii „plămâni verzi” ai orașului. Tot în incinta parcului se află Sala Polivalentă și celebrul Stadion Cluj Arena, locul unde își dispută jocurile de acasă echipa de fotbal Universitatea Cluj și unde vara are loc deja celebrul festival de muzică UNTOLD. Din Piața Muzeului, drumul până în parc durează în jur de 15 minute. Peste drum de parc se află Opera Maghiară, care este, de asemenea, o atracție importantă a Clujului.
-
Cetățuia din Cluj
Trecând din Parcul Central pe malul celălalt al Someșului, turiștii ajung la Cetățuie, locul care oferă cea mai bună priveliște asupra orașului. Aceasta este o fortificație habsburgică ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior fiind împrejmuită de un val de pământ. Când urcați la Cetățuie, nu vă uitați aparatele de fotografiat, întrucât aici puteți face unele dintre cele mai bune poze din tot orașul.
-
Teatrul Național și Opera Română
Clădirea care găzduiește Teatrul Național și Opera Română a fost construită după Unirea Transilvaniei cu România din 1918, într-un stil baroc-rococo. Instituția și-a deschis porțile pentru publicul clujean în anul 1919, având o capacitate de 1000 de locuri. Aici s-a jucat pentru prima dată opera dramatică a lui Lucian Blaga.
Peste drum de aceasta se află Catedrala Ortodoxă, construită tot după Marea Unire, în fața căreia se ridică mândră statuia lui Avram Iancu.
În concluzie, Clujul este o urbă cu un puternic parfum occidental, în care nimeni nu se poate plictisi și care oferă oportunități de a petrece timpul liber tuturor vizitatorilor, atât celor pasionați de călătorie, cât și celor care vor să se relaxeze cu o bere rece în mână. Orașul poate fi vizitat fără probleme în orice anotimp, întrucât în fiecare perioadă a anului are o poveste nouă de spus, un eveniment captivant, care te va face să te întorci în orașul de pe Someș cu prima ocazie.