Din păcate, virusul covid 19 va mai ramâne prezent în viețile noastre, o vreme, ceea ce înseamnă că, este foarte probabil să ne mai confruntam cu perioade de carantină/izolare colectivă sau individuală, implicit sa avem si mai mult timp liber.
Din fericire, izolarea/carantina vine la pachet cu mai mult timp liber. Din pacate, timpul liber generat de carantină/izolare nu e chiar totuna cu o perioada de vacanță. Din fericire, sunt și alte activitati decât cele desfășurate în vacanță, care iți pot aduce relaxare, satisfacție, stare de bine. Din păcate, multe dintre activități le poți face cu succes, numai dacă aloci cateva ore pe zi, cel putin. Din fericire, în aceasta perioadă, am învățat să trăim în online, ceea ce presupune o mare economie de timp, parcă ca o consolare pentru lipsa interacțiunii umane directe.
Îți propun câteva astfel de activități pe care eu le-am desfășurat sau le am pe lista de așteptare încă:
Învață să iți lucrezi singur o ie/cămașă tradițională
Nu contează dacă esti femeie sau bărbat, nu trebuie să consideri ca este o activitate strict de genul feminin. Cunosc un bărbat care coase goblen; a început această activitate ca o formă de terapie (este o persoană mai nervoasă) și a continuat ca un hobby. Internetul abundă de tutoriale, pe facebook găsești grupuri de suport din partea membrilor, de unde îțti poț procura materiale, modele si, nu în ultimul rând, inspirație. Lucrul manual este o activitate recreativă, deconectantă, frumoasă și vei fi foarte încantat de rezultate. După ce te vei perfecționa în aceasta activitate, vei putea să faci cadouri de suflet pentru apropiatii tăi sau, de ce nu, vei putea chiar să vinzi produse lucrate de tine.
Invață o limbă straină, cand ai timp liber
Indiferent de vârsta, daca ai timp liber, nu mai ai nicio scuză dacă nici macar nu încerci. Dacă nu îți permiți un curs cu un profesor, sau, pur și simplu esti o persoană mai independentă care nu agreează rigoarea unui curs, poti folosi una din aplicatiile pentru telefon/calculator care te vor ajuta foarte mult, cel putin în faza de initiere. Dacă esti foarte tanar, învatarea unei noi limbi straine îți va aduce un plus în CV; dacă esti mai în varsta, învățarea unei limbi străine te va ajuta să tii alzeimerul la distanță
Fă sport din confortul casei tale
Nu trebuie să aloci sume importante pentru a începe această activitate, cand ai putin timp liber. E important să ai o salteluță/covoraș de fitness, însă poți începe chiar ți fără aceste accesorii. Desigur, dacă bugetul și spațiul de care dispui îți permit și câteva aparate/dispozitive, poti stârni invidii, cand vei ieși din casă. Și pentru această activitate găsești o grămadă de aplicații gratuite pentru telefon/calculator, grupuri de suport pe rețelele de socializare. In plus vei găsi, cu siguranță, un antrenor personal care te va ghida în această activitate. Ai grijă să incepi să faci această activitate corect, treptat, dozându-ți corespunzător efortul, astfel încât daunele (articulații compromise, de exemplu) să nu fie mai mari decât avantajele.
Fă un curs de fotografie
Tot online. Sau cu ajutorul tutorialelor de pe youtube. Cunosc pe cineva care, în prezent, lucrează ca fotograf profesionist și a început să se instruiască cu ajutorul youtube-ului. Deci, se poate. Și, nici nu știi cât de mare este diferența dintre o fotografie bine făcută și una facută la repezeală, atât cu telefonul, cât și cu un aparat foto sofisticat. Ca un pasionat de fotografie ce sunt, pot să spun că, pe masură ce dezvolți această pasiune, vei simți nevoia de a investi într-un aparat foto performant, dar te asigur că investiția face toți banii.
Citește
Nu-i așa ca ai o listă de cărți pe care o ignori din cauză ca, nu ai timp liber, adesea, ești prea obosit după o zi petrecută la serviciu, facultate, etc, mai ales atunci când zilnic faci câțiva zeci de kilometri în drumul dinspre și spre casă? Nu o ai?! Atunci e timpul să o faci, nu neaparat lungă, dar fă-o! Măcar 30 de pagini citite într-o zi, înseamnă că, într-un an, să citești vreo 20-30 de cărți. Și dacă reușești să mai ”contaminezi” un prieten, un copil, să citească ceea ce ție ți-a plăcut, deja te poți numi un ”apostol” al culturii, ceea ce este absolut minunat.
Roagă-te, meditează
Atenție, aceasta este o activitate care dă dependență, mai ales cand ai timp liber. În mod eronat și superficial, rugăciunea, meditația sunt asociate cu o anumită categorie de persoane: retrograde sau ciudate sau bătrâne, sau cu un nivel intelectual redus. Te asigur ca te înșeli, dacă gândești și tu asta. Din experiența mea pot să spun că, persoanele tinere și cu un nivel mai ridicat de educație, sunt o prezență mai numeroasă în bisericile din mediul urban, decât în mediul rural, așa cum, probabil te-ai putea aștepta.
La fel, cursurile de yoga sunt frecventate mai curând de tineri, intelectuali. Psihologii, psihiatrii, medicii spun la unison ca meditația și rugăciunea au un rol major în păstrarea unei igiene și, în cele din urmă, a sănătății mintale, a stării generale de sănătate, că aceste practici generează o stare de bine, de echilibru. Practicându-le, vei putea să faci față cu mult mai ușor stresslui cotidian.
Dăruiește ceva celor mai puțin norocoși și/sau lipsiți de speranță
Nu există om care nu are nimic de dăruit. Poți dărui bani, mâncare sau bunuri unor oameni nevoiași, sau, dacă nu, un zâmbet unui amic aflat într-o pasă proastă, un sfat, însă cel mai de preț dar cred că este timpul tău. Identifică o fundație care se ocupă de copii nevoiași pe care să-i ajuți la teme. Apoi poti să le povestești o carte citită pentru a le stimula apetitul pentru citit, sau cu care poți face cursuri de limbi străine. Eventual, mai ia-ți și un prieten cu tine: activitatea va fi mai plăcută pentru tine, iar beneficiul celor care au nevoie de serviciile voastre va fi dublu.
Odihnește-te, asigurându-ți un somn de calitate
Da, este bine știut faptul că, de calitatea somnului nostru depinde calitatea vieții noastre, pentru că aceasta ne influenșează: viața, relațiile cu cei din jur, rezultatele la școală, succesul la job, etc. Am citit multe articole despre importanța somnului, despre influența să asupra creierului, care m-au făcut să mă gandesc serios că este foarte important să avem un echilibru în toate. Și nu mă refer la articolele celebrilor ”cercetători britanici”. Astfel, am citit undeva despre faptul că, lipsa somnului creează mari dezechilibre energetice în corp. O noapte nedormită se recuperează, din punct de vedere energetic, în 30 de nopți de dormit ”regulamentar”. Așadar, dacă obișnuiești să tot acumulezi ore de nesomn, nu ar strica să te gândești de câte zile ai avea nevoie să le recuperezi.
Tot ce am scris am încercat sau e pe ”to do list”-ul meu. Ceea ce am încercat deja, m-a ajutat, cu certitudine, să devin o versiune mai bună a mea, dar niciodată suficient de bună. Așa că, dacă poți să îmi recomanzi ceva din experiența ta, lasa-mi un comentariu.