Puțini sunt cei care știu că plimbându-te prin sudul Spaniei, foarte aproape de punctul unde Europa și Africa se întâlnesc, vei fi nevoit ca, la un moment dat, să scoți din buzunar pașaportul, pentru că vei ajunge…în Regatul Unit al Marii Britanii, mai exact în Gibraltar, un teritoriu independent de peste mări. Privind locul pe o hartă, observi că acest teritoriu englez se află la câteva mii de kilometri de Insulele Britanice și îți apare întrebarea logică: de ce flutură steagul britanic în sudul Europei, atât de departe Londra?
Totul a început în anul 1704 când, în timpul Războiului Spaniol de Succesiune, când forțele britanice și olandeze au capturat orașul Gibraltar în numele Arhiducelui Carol al Austriei, în efortul său de a deveni Regele Spaniei. Ulterior, în anul 1713, prin Tratatul de la Utrecht, Regatului Unit îi este recunoscută suveranitatea asupra Gibraltarului. De atunci, au mai existat o serie de expediții armate fără succes ale Regilor Spanioli, în vederea recuperării acestui teritoriu mic, stâncos, dar deosebit de important, din punct de vedere strategic, întrucât oferă controlul asupra strâmtorii cu același nume, care leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic. Chiar și în prezent, există mici tensiuni diplomatice referitoare la controlul Gibraltarului, întrucât Spania încă revendică acest teritoriu.
Am vizitat Gibraltarul în luna Iunie a anului 2019, într-o vacanță prin sudul Spaniei, în provincia Andalusia. Am pornit periplul spre Gibraltar din Malaga, orașul unde eram cazați. Pentru această excursie mi-am alocat o singură zi, ceea ce nu ne-a permis să vizităm chiar tot orașul, însă am apucat să vizitez cele mai importante atracții turistice. Printre acestea din urmă se numără maimuțele care trăiesc în vârful stâncii, acesta fiind singurul loc din Europa unde există maimuțe sălbatice.
Granița spre Gibraltar are o particularitate: mulți turiști aleg să o treacă pe jos sau cu bicicleta. Un alt aspect foarte interesant este faptul că, imediat ce treci granița în Gibraltar, paralel cu linia frontierei, este pista de aterizare a aeroportului local. Drumul care face legătura între vamă și oraș intersectează pista de aterizare, motiv pentru care uneori se poate aștepta câte 15 minute pentru a tranzita zona, pentru a da „prioritate” avionului .
Fără a mai lungi vorba, iată ce poți să faci într-o zi în Gibraltar!
Principalele atracții ale Gibraltarului
Centrul orașului Gibraltar
Atunci când treci granița în acest teritoriu britanic de peste mări, nu ai cum să nu rămâi surprins de trecerea bruscă de la cultura spaniolă, către o cultură eminamente englezească. Autobuzele, clădirile, cabinele telefonice, uniformele polițiștilor, toate aduc aminte de străzile Londrei, mai ales atunci când vezi fluturând, alături steagul britanic, și pe cel al Gibraltarului.
Străzile orașului sunt foarte cochete, cu case ordonate cuminți și cu restaurante de unde te îmbie un puternic miros de fish & chips. Dacă ești amator de muzee, ai o gamă foarte variată, mai important fiind Gibraltar Museum, dar și foarte multe fortificații militare, ca de exemplu West Place of Arms, Ragged Staff, North Bastion. Tot din registrul militar, vizitatorii pot urca până la Castelul Maur, o frumoasă fortificație ce oferă o privire de ansamblu asupra întregului oraș.
Stânca din Gibraltar sau Planeta Maimuțelor
De departe, cel mai cunoscut obiectiv din Gibraltar este Stânca (sau The Rock of Gibraltar, cum îi spun englezii), care ocupă cea mai mare parte din suprafața orașului și poate fi zărită de la sute de kilometri depărtare. Aici se poate ajunge pe jos, cu mașina sau cu o telecabină, aceasta din urmă fiind varianta pentru care am optat noi. Prețul pentru un adult variază între 17 și 30 de lire, în funcție de ce îți dorești să vizitezi când ajungi sus și dacă vrei bilet dus-întors sau doar dus. Drumul cu telecabina până în vârful stâncii durează aproximativ 10 minute și, pe măsură ce urci tot mai aproape de vârf, priveliștea capătă niște proporții absolut fascinante.
Mare grijă, însă! Deși priveliștea te va lăsa fără cuvinte, nu sta prea aproape de geamurile telecabinei când te apropii de vârf, pentru că, rezidenții stâncii – năstrușnicele maimuțe, amatoare de aventură -, nu se sfiesc să intre pe geamul deschis, fie pentru distractție, fie pentru a profita de lipsa de vigilență a turiștilor și a le fura mancarea sau bunurile personale.
Odată ajuns în vârful stâncii, momentele în care vei fi lângă maimuțe vor deveni o normalitate: le vezi pretutindeni cum lenevesc la umbra unui copac, cum se caută de purici una pe alta, se joacă, își alăptează puii sau, pur și simplu circulă nestingherite printre turiști sau pe vreo mașină aflată în mișcare. Tot cu multă precauție trebuie să umblați cu pungile și cu mâncarea! Turiștii sunt avertizati că nu au voie să hrănească maimuțele (sunt protejate prin lege, iar amenzile sunt mari) și să nu aibă la vedere pungi, întrucât maimuțele și le asociază cu mâncarea și nu ezită să le fure.
Am asistat la un episod în care 3 maimuțe au „încolțit” o fată care tocmai ce își cumpărase niște dulciuri de la un magazin și, în timp ce ea se gândea că ar putea să le surprindă într-o fotografie, ele i-au furat punga cu dulciurile cumpărate, au fugit pe acoperișul unei terase și, desfăcând tacticos ambalajul, au descoperit înăuntru o ciocolată uriașă în comparație cu corpul lor, pe care au început să o mănânce netulburate.
De departe cea mai bună priveliște din oraș o ai în vârful stâncii, mai exact la Skywalk, o platformă cu podea de sticlă, ridicată în unul dintre cele mai înalte puncte de pe insulă. Aici ai o privire de ansamblu asupra întregului Gibraltar și asupra unei întinse părți a Spaniei, precum și asupra Marocului, respectiv a continentului african, atunci când este însorit afară.
Pe lângă sus-numitul Skytower, în vârful stâncii te mai poți plimba prin rezervația naturală, evident fiind acompaniat de maimuțe, care, DE PRINCIPIU, nu se vor sfii să stea la o poză cu tine, dar e bine să fii vigilent, pentru că e posibil să iți vâneze rucsacul în care poți avea bani și acte. În partea dreaptă ai o frumoasă panoramă a orașului și a portului, iar pe partea stângă sunt amenajate, din loc în loc, platforme de sticlă care oferă o frumoasă priveliște către Marea Mediterană și către plajele Catalan Beach și Sandy Beach.
Michael`s Cave
La o distanță de aproximativ 2 kilometri de telecabină se află un alt obiectiv turistic foarte interesant, peștera Sfântului Mihail. Aceasta este cea mai frumoasă și cea mai vizitată dintre peșterile Gibraltarului, fiind vizitată anual de peste un milion de turiști. Peștera și coridoarele sale se întind pe o distanță atât de mare, încât există legende cum că ar uni pe sub mare Europa și Africa. De asemenea, peștera are o acustică excelentă, motiv pentru care are amenajat un spațiu de spectacole, unde se pot ține concerte și piese de teatru.
Bineînțeles că nici aici nu am umblat mult fără să ne intersectăm cu câteva maimuțe, venite să se răcorească; pe una mai excentrică am întâlnit-o la intrarea într-o terasa de lângă peșteră, se așezase pe masă, lângă berea unui turist, pe care o pândea cu poftă.
Europa Point
Europa Point este cel mai sudic punct al Gibraltarului. Este un excelent loc de meditație, întrucât zgomotul valurilor care se sparg de stânci, briza mării care îți sărută fața cu fermitate, precum și continentul african care se înalță în depărtare, plămădesc un cadru oportun pentru liniștirea tăvălugului de gânduri cu care vii încărcat din agitația orașelor pline de turiști.
Pe lângă priveliștea minunată, aici mai poți găsi farul Europa Point, moscheea Ibrahim al Ibrahim (făcută cadou Gibraltarului de către regele Fahd al Arabiei Saudite) și Harding`s Battery, o baterie britanică de coastă, restaurată. Toate acestea merită văzute, apreciate și, bineînțeles, fotografiate.
Sper că te-am convins că, dacă ajungi în sudul Spaniei, în frumoasa Andalusia, merită să aloci o zi pentru a vizita Gibraltarul care, cu siguranță, îți va îmbogăți colecția de amintiri de neuitat.